De kern van de zaak

Wim Kortenoeven

Feiten en achtergronden van het Arabisch-Israëlisch conflict

Beschikbaarheid: Leverbaar

Klik om prijs te zien Wat is dit?
  • ✅ Ophalen in Veenendaal
  • ✅ Versturen via PostNL
Details

Het Arabisch-Israëlisch conflict kan veel beter worden betiteld als het Arabisch-Joods conflict over (West-) Palestina - de slechts enkele tientallen kilometers brede smalle landstrook tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee. Al bijna een eeuw wordt het joodse recht bestreden op een vreedzaam bestaan in een levensvatbare staat in dat gebied, het historische joodse land.

Die strijd tegen Israël wordt niet alleen gevoerd met het zwaard, maar ook met desinformatie. De lengte, complexiteit en schier eindeloos golvende intensiteit van het conflict veroorzaken wereldwijd een soort intellectuele en emotionele vermoeidheid, niet alleen in de publieke opinie, maar ook bij journalisten en politici.

In dat klimaat dreigen de voor een goed begrip relevante feiten en achtergronden te worden verduisterd door een niet aflatende barrage van desinformatie, in de vorm van halve en hele onwaarheden, verdraaiingen, historische kortzichtigheden, verkeerde interpretaties en simplistische conclusies en redeneringen. Manifest en latent antisemitisme is in veel gevallen de drijfveer om die desinformatie te verspreiden of welwillend te ontvangen en politiek-activistisch te gebruiken.

De Kern van de Zaak is een 'proIsraëlische' publicatie, een pleidooi tegenover het niet aflatende internationale requisitoir tegen het bestaansrecht van een levensvatbare en volledig soevereine Joodse staat. Maar het poneren van 'vergeten' keiharde feiten en achtergronden die Israëls positie en aanspraken begrijpelijk kunnen maken, betekent niet dat de andere (Arabische) partijen in het conflict onrecht wordt gedaan.

In de praktijk is het door veel anderen eerder andersom gedaan: door het niet belichten van bedoelde feiten en achtergronden en het overbelichten van (veelal helemaal niet harde) feiten en achtergronden van en over de andere partijen is de joodse staat en het joodse volk verschrikkelijk onrecht aangedaan.

Wim R.F. Kortenoeven specialiseerde zich in politieke vraagstukken met betrekking tot het Midden-Oosten. Momenteel is hij als researcher verbonden aan het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI). Daarnaast schrijft hij al meer dan vijftien jaar achtergrondanalyses, interviews en reportages over het Midden-Oosten en de Joodse wereld - in Nederland onder andere voor het maandblad Israël Aktueel.

Extra informatie
Auteur Wim Kortenoeven
ISBN nummer 9789059113497
Uitgever Aspekt
Aantal Pagina's 495
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: De kern van de zaak